ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ (ΖΑΠΙΤΗΣ)

Γεννήθηκε στο Πατρίκι το 1943.  Γονείς του ήταν ο Νικόλας (Κκολός) και η Κακουλού. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και όταν αποφοίτησε γράφτηκε στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου.

Άριστος μαθητής εξασφάλισε μία μικρή υποτροφία της Τραπέζης Κύπρου και τον βοήθησε να αποπερατώσει τις γυμνασιακές του σπουδές, αφού η χήρα μητέρα του δεν μπορούσε μόνη της να τον βοηθήσει.  Ο πατέρας του, βοσκός στο επάγγελμα, είχε φονευθεί ο 1953 λίγο έξω από το Πατρίκι λόγω διαφορών με άλλο βοσκό. Η ορφάνια όμως δεν μείωσε το ενδιαφέρον του για τη ζωή.  Καταξιώθηκε να γίνει ένας φλογερός πατριώτης που αγωνιζόταν για τα δίκαια της ταλαίπωρης μικρής πατρίδας μας, καλλίφωνος τραγουδιστής της λαϊκής ποίησης, επιδέξιος χορευτής των παραδοσιακών χορών μας και ένας ενδιαφερόμενος για κάθε συμπατριώτη του.

Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και δούλεψε για λίγα χρόνια σε εμπορική εταιρία στο Βαρώσι. Οι διακοινοτικές ταραχές του 1963 τον βρήκαν να προασπίζεται την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατατάχτηκε στη νεοϊδρυθείσα το 1964 Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε ως δόκιμος αξιωματικός.  Μετά την αποστράτευσή του αποφάσισε να σπουδάσει στην Αγγλία. Εκεί δούλεψε σκληρά, διότι η πονεμένη του μάνα αδυνατούσε να τον βοηθήσει.  Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά.

Το 1970 παντρεύτηκε την Άννα από την Κρήτη και απέκτησαν μία κόρη, η οποία σπούδασε δικηγόρος και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανέλαβε σκληρό αγώνα στην Αγγλία για τα δίκαια της Κύπρου. Έτρεξε παντού, στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις εφημερίδες, σε γνωστούς πολιτικούς που μπορούσαν να βοηθήσουν για το κυπριακό πρόβλημα. Αγωνίστηκε στην ξενιτειά, αλλά συχνά επισκεπτόταν την ημικατεχόμενη πατρίδα μας προσφέροντας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 έπαθε καρδιακή προσβολή και ξεψύχησε σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Αιωνία του η μνήμη.

Θα σε θυμόμαστε Κώστα μας.  Η γενέτειρά σου, το Πατρίκι, δεν θα σε ξεχάσει.